Alla kan påverkas av växthuseffekten

Är man intresserad av växter och drömmer om att ha en egen exotisk trädgård är det ett växthus man ska skaffa. I ett växthus kan man odla många olika saker, till exempel gurka, tomater, paprika och vinrankor. Dessutom går det att odla även på vintern, något som är en fördel här i Sverige där odlingssäsongen är ganska kort. Vill man kunna ha egenodlade och färska grönsaker och växter ska man definitivt inhandla ett växthus!

Växthus finns i flera olika storlekar och material vilket gör att det finns något som passat alla växtintresserade, oavsett var man bor eller vilket behov man har av sitt växthus. Det får dock inte vara för litet – växterna måste ha plats att växa och det måste komma in ljus så att det räcker åt alla. Därför är det också viktigt hur man inreder huset. För att spara plats och utnyttja växthuset till max kan man ställa in hyllor att placera krukväxter på och bord att arbeta med plantorna vid. Marken kan man täcka med gräs för att öka markfuktigheten. Om det är varmt ute kan man för att hjälpa växterna hälla eller spruta lite vatten på dem då och då. Är det kallt ska man däremot undvika att vattna så mycket det går då det ökar risken för svampangrepp.

Det är viktigt att kunna vädra bra. Växterna trivs inte vid mer än 30°. Det ska finnas vädringsfönster vars storlek ungefär motsvaras av tio procent av golvytans totala area. Luften i växthuset behöver bytas ut och om det finns växter som behöver pollineras är det bra om humlor och bin kan komma in. Belysningen är jätteviktig för växternas överlevnad på vintern då den ger ljus och värme. Är man osäker på vilken sorts lampa man behöver i sitt växthus kan man fråga i affären där man köpte det. Ibland måste man också kunna ge skugga. Det ger till exempel gurkor och tomater som senare ska planteras utomhus en bra förberedelse på livet utanför växthuset. Något som är bra att använda vid skuggning är fiberdukar.

Ett växthus behöver inte nödvändigtvis användas endast till växter. Precis som man kan ställa in bord åt växterna kan man, om man får plats, ställa in ett litet matbord och några stolar. Då får man en trevlig atmosfär medan man äter samtidigt som man kan visa upp sitt vackra växthus. Eller varför inte en soffa? Bara fantasin sätter gränser!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Parse error: syntax error, unexpected T_ENDIF in /home/www/xale/wp-content/themes/Vaxter_vaxthus/sidebar.php on line 4